28 Şubat 2013 Perşembe

incir uyutması ve nar reçeli



arkadaşlarım enteresan buluyorlar yaptığım yemekleri.halbuki anneciğimin sevdiğim tatlarını yapıyorum .bizim yöremizi tanıtmayanlar utansın.bolu muuu özel neyi var ki dedirtenler utansın.sadece bizim ilçemize ait o kadar çok özel şey var ki ben bile şaşırıyorum bazen.hiç bir şey yok derken bi sürü şey çıktı.bi gün bi kitapta toplayacağım o olacak :) o insanlara cevaben..



yukarıda gördüğünüz incir uyutması ya da uyuşturması.biz öyle diyoruz.belki başka yörelerde başka isimleri vardır.
incirin sütü mayalaması diyebiliriz.yoğurt gibi yapılıyor.katmak isteyenler içine biraz şeker katıyor (ben katıyorum) süt incir ve şekerden oluşuyor.başka birşey yok.doğala yakın diyebiliriz.şeker de katılmayabilir..
ben de geçen hafta kahvaltıya gelen misafirlerim için denemiştim.ilk defa yaptım.annem yaparken de hiç görmemiştim.daha blendırdan geçirirken mayalanmaya başlıyor.şaşırdım ben de..


misafirlerimin 2 si beğendi 3 ü beğenmedi sanırım.herkesin seveceği bişey değil.bir de 2 kaşıkla çok anlaşılmıyor lezzeti.4 kaşık falan yemek lazım anlamak için :)))





bu da nar reçelim.yine o malum kahvaltı için yapmıştım..tarifi aldığım siteyi hatırlayamadım şimdi.yalnız kıvam aldıramadım bi türlü.kaynattıkça narlar kaybolduğu için çok kaynatmadım.bu defa da kıvam almadı.bir de ben nar suyu kullanmadım.1 nara 1 bardak su kulandım.



buna rağmen misafirlerim afiyetle yedi..tariflerim pek ayrıntılı olmadı ama isteyen olursa ayrıntılı tarif yazılır efem..
hayırlı akşamlar..

12 yorum:

Dünden Bugüne dedi ki...

Yöresel tatları denemek lazım herzaman. Farklı ve güzel şeyler çıkıyor ortaya. Hemde bolu'dan, özellikle o mutfağa uğramak lazım :) Nar reçeli!
Cahilliğime ver, ilk defa duyuyorum rengine aşık olmamak elde değil.
Tadı nasıldı acaba :)

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

o incir uyutması çok ilginç ama!!

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

yasemin:kesinlikle.bir boğa burcu insanı olarak yeni lezzetler denemeyi çok severiiimmm..bolu mutfağı pek tanıtılmıyor aslında.aşçılarımız meşhur ama yemeklerimiz değil.ben ilçeme ait ne çok şey buldum ,hatırladım denedim..diğer ilçelerde kimbilir neler vardır..

nabrut:kızmıyorum kızmıyorum sadece kızar gibi yapıyorum.evet ilginç.ben de çok geç tanıştım zaten.hep burun kıvırır yemezdim.bak şimdi bu akşam yine yaptım.tiryakisi olduk eşimle..

Syhn dedi ki...

ben tarif isterim.incir uyutmasının. mayalanıyor falan diyorsun dehşeyle anlamaya çalışıyorum nasıl oluyor bu diye.
kuru incirden oluyor sanırım bir de? onu bile yazmamışsın. en sonunda yap bana yolla diyeceğim o olacak :))

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

:))) canım beniiim..pek tarif soran olmuyor ben de yazmıyorum o yüzden.bazı postlarda tarif isteyen olursa yazarım diyorum kimse istemiyor.ben de yormuyorum kendimi :) bir boğa burcu insanı olarak.bi de madem okunmayacak konuyu karıştırmasın diye...

tarif ise:

2 lt süt
13-15 kuru incir
aşağı yukarı bir bardak şeker (bunu uyduruktan göz kararı katıyorum)
üzeri için fındık ya da badem kırığı (sade de olur)



incirlerimizi sıcak suya atıyoruz yumuşamaları için( 5-6 dk).sütü ısıtıyoruz parmak yakmayacak sıcaklığa (ben kaynatıyorum) gelinceye kadar ısıtıyoruz.altını kapatıyoruz. incirlerimizi doğrayıp bu süt tenceresine atıyoruz.biraz da şeker.sonra içinde blendır çalıştırıyoruz.parçalar iri kalsın istiyorsan az çalıştırıyorsun.süt doğalsa bu aşamada mayalanmaya başlıyor bile.sonra kaselere alıyoruz.büyük bi kaseye sıcak su koyup incir koyduğumuz kaseleri üzerine oturtuyoruz.(annelerin yoğurt mayalaması gibi) aşağı yukarı iki saat sonra epey katılaşmış oluyor.ama bir gece beklerse çok daha güzel oluyor.üzerine dileğin gibi çeşitlendirebilirsiniz efenim.afiyet olsun :)

anlatması uzun oldu ama yapımı çok kısa..

sütlü olmasa gönderilmesi mümkün :)

Syhn dedi ki...

iki kişi oldugumuzu biliyorsun yüz kişilik tarif vermişsin ya:D dörtte birini uygulasam olur mu?
oyy yavrum sana birşey demeye korkuyorum zaten, bi çılgınlık yaparsın diye :))
ama bunu gerçekten çok merak ettim. severim çünkü eminim!

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

hımm öleyse yarısı yap.biz üç kişiyiz 2 günde yiyoruz hepsini :)) yarısı 6-7 kase olur herhalde.bi de öneri üzerine badem kırığı çok yakışıyor..

Dilek'le Mutfakta dedi ki...

bayramlarda köye gittiğimizde yerdik bu tatlıyı..harika bende deneyeceğiğm

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

dilek toksoy: hımmm ilk defa bilen birine rastlıyorum.hemşehrimiyiz yoksa..

Dilek'le Mutfakta dedi ki...

Sakarya'nın Akyazı Küçüçek köyünde yerdik..Eşimin akrabalarında....siz nerelisiniz..?

Saadet dedi ki...

Bir kere Bolu'nun aşçıları çok ünlüdür.. demek ki yemeklerinde de var bir hikmet:)
incir uyutmasının tarifini de merak ettim bu arada

Saadet dedi ki...

yorumlarda tarifi gördüm şimdi:)