25 Kasım 2012 Pazar

aşureeeee

Bir aşure gününü daha idrak etmiş bulunuyoruz. Rabbim ibadetlerinizi kabul etsin.
Bana şu ara yine 24 saat yetmiyor.sürekli bi koşuşturma halindeyim.ahir zaman ümmetinin sınavı da zaman sanırım.herkes öyle söylüyor zaman yetmiyor,zaman yetmiyor..bu seneki  aşure ile ikinci defa aşure pişmiş oldu bu evde...bu defa tarif var sadece resim yok..ben çok sevdim aşuremi :) hayır hayır kendini beğenmişlikten değil aceminin sevinci ondan :)

yarım kilo aşurelik buğday
1kilo şeker
1kase fasulye
1kase  nohut
1 kase fındık
1 kase fıstık
1 kase nar
1 portakalın kabuğunun rendesi
1 kase kuru kayısı
bi miktar kuş üzümü
hindistan cevizi
tarçın

öncelikle yapım süresini açıklıyorum.tam 3-3.5 saat sürüyor.zor olmasa da çok vakit alıyor.
buğdayı tencereye alıp  üzerini 3 cm geçinceye kadar suyla dolduruyoruz.bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.sabaha kadar o şekilde kalıyor.
nohutu ve kuru fasulyeyiyi ayrı kaplarda suya ıslatıyoruz.sabaha kadar bekletiyoruz.

ve sabah :) yapılacaklar ;

ilk iş olarak buğdayımıza su ekleyip kaynatmaya başlıyoruz.bu işlem 1-1.5 saat kadar devam edecek.bu sırada fasulyemizi düdüklü olmayan normal bi tencereye koyuyoruz.aşağı yukarı 1 saat kadar sürede pişmiş olacaktır.kontrolde fayda var.
nohutu ben tek düdüklüm olduğu için nohutu düdüklüde haşladım.kaynadıktan sonra 10 dk haşlamak yetti.kontrol edip pişmemişse ilave 5 dk daha kaynatabilirsiniz.

tencerelerimiz kaynarken diğer malzemeleri hazırlıyoruz ancak yetişiyor.kayısıları küçük küçük doğrayalım (çok şişiyor) ,portakal kabuğunu rendeleyelim,fındık fıstıkları kavuralım,portakalı doğrayalım,kiviyi doğrayalım,kuş üzümlerini yıkayıp ıslayalım,narı ayıklayalım..


nohutu ve fasulyeyi pişen buğdaya katalım. su durumunu ayarlayalım.10-15 dk kadar birlikte pişiriyoruz.kayısıyı atıyoruz.10 dk daha pişiriyoruz.(ben kayısıyı ıslatmadım hiç.sadece yıkadım o kadar) daha sonra şekeri katıyoruz.bi 10 dk daha pişiriyoruz.ben bu aşamada koyulaşsın diye fazlaca pişirdim ama gerek yokmuş zaten kendi çok çok çok fazla koyulaşıyor.

altını kapatıyoruz.kavurduğumuz fındık fıstığı katıyoruz.kaselere boşaltıp üzerini nasıl istiyorsak öyle
süslüyoruz.kuş üzümü ,nar,kivi,portakal kabuğu rendesi.fındık kırıkları,tarçın




















aşure günüyle birlikte bir özel gün daha vardı bugün.öğretmenler günü.bizim eve de uğradı.evimizin öğretmeni için minik bir dinlence ,güzellik ! hazırlamaya çalıştım..










benim bildiğim bir bloger arkadaşım var öğretmen olan. mehtapçım öğretmenler günün kutlu olsun. iyiki varsın,varsınız..bir ben var benden içeri bloğunun tatlı sahibesi ingilizce öğretmeni tubacığımı da tekrar aramızda görmek istiyoruz..
şimdilik benden haberler böyle..yoğunluğuma yoğunluk katmakla meşgulüm.
hepinize selam ederim.bu mübarek günleri ibadetlerimizle zenginleştirmeyi temenni ederim.aklım bütün değil iki arada bir derede yazıyorum bu postu.kusurumuz varsa affola..

7 yorum:

ikibocekbircicek dedi ki...

Allah kabul etsin şahane görünüyorlar .... Sanırım o metal kâselerden biridebenim için nede olsa komşuyuz :p

Dilekce.. dedi ki...

Benim maharetli arkadaşım.. Allah kabul etsin öncelikle, ben bu sene aşure yapamadım malum yoğunluk ve yorgunluktan.. Ama 50 dairelik apartmanda da hiç kimse yapmamış demek ki, bi kap aşure getiren olmadı.. Seneye artık kısmetse :)) Resimlere bayıldım, hele ki o çiçekler içimi açtı resmen :)

benim dünyam dedi ki...

hımmm nefis nefis ellerine sağlık, hemen bir aşure kasesi yok yok en iyisi koca tencereyi alıp kaçayım ben :)
biz de kursta yaptık koca bir kazandı neredeyse, ama sadece 2 kasecik düştü bizim hakkımıza :(
ben de bu hafta yaparım artık, yoğunluktan vakit bulabilirsem, doya doya yerim :)

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

Allah kabul etsin

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

ikiböcekbirçiçek:sahilde buluşalım getireyim :)

dilekçe:estağfurullah dilekçim.üzücü.50 aileye yetiremem diye kimse yapmıyor herhalde :)bir de herkes çalıştığı için normal aslında.sahibinin de içini açmıştır mutlu etmiştir inşallah..

benimdünyam: :)) sen daha güzellerini yaparsın fıstııııkkk..ben bir günde 4 kase yedim söylemesi ayıp ertesi gün aşure görmek istemiyordum :)

nabrut:Amiiiiiiiiin.teşekkür ederim..

Syhn dedi ki...

ben o cup lardakini istiyorummmmmm!!

:(

Allah kabul etsin marifetli acemi senii ;)

Sinejan dedi ki...

Ellerine sağlık canım, Allah kabul etsin...