12 Haziran 2012 Salı

mahalle baskısı

uzuuuuun bi süredir ihmal ettim bloğumu diğmi? ha döndüm ha döneceğim :) nevanın doğum günü için bi bolu yapıp döndüm.(onun postunu ayrıca yapacağım.çok tatlı olmuş kereta)mahalle baskısının en yoğununu yaşayıp geldim.beni her gören bebek soruyor hem de ayak üstü :) herkesin içinde :) tanıyan ,tanımayan. yahu bu özel bi soru değil mi sizce ? gecenlerde bi arkadaş muhabbetinde bi abla anlatıyordu ;

bi cenaze topluluğunda yaşı 35 lerde olan bi hanıma yaşlıca bi teyze bağırarak sormuş "kizim çocuğun yok mi"  "yok teyze " demiş.bizim abla da diyorki deseydin ya "daha peteri evli değilim " diye :))))

yine evlenecek bi kuzenimiz var.(kuzenimizin oğlu daha doğrusu) diğer bir kuzenimiz soruyor bebek düşünüyorlar mı :)))))))))) oyyyyy dedim mahelle baskısı bu boyuta ulaşmış :) evlenmeden soruluyor.du bismillah napıyorsun dedim kiiiiiii konu bana geliverdi evet sen :)))) ama çözüm buldum hemen "düşünüyorum evet sakin olun " diyorum artık :)

şimdiii sevgili toplumum :) sormayacağımız sorular var.biz bunlara mahrem diyoruz.edep diyoruz.can acıtarak elinize bir şey geçmez diyorum.yenmiş olmazsınız insanları.şimdiii sormayacağımız soruları hepbirlikte tekrar edelim :)
1-eviniz kendinizin mi kira mı (sanane ev mi alıvereceksin :) yada ezme çabası mı ne bu :)
2- kaç lira maaş alıyorsun? (sana ne :) senden borç mu istedim yada borç mu isteyeceksin ?bana sen mi bakıyorsun ? aç açık kimse yok .kıyas mı yapmaya çalışıyorsun?üstünlük kurmaya mı? bu konuda ayet yok mu ? üstünlük ancak takva ile diye.onla bile üstünlük kuramazsın o da samimiyetsizlik olur.
3-bebek düşünüyormusun? ( sanane :) şartlarım müsaitse(ki bu maddi şart değil kesinlikle..maddi şartlar için rabbim ayette haber veriyor.rızkı benden diyor.) düşünürüm düşünmem.tek aklı olan düşünen senmisin?
burda isteme tek hakkı olan kayınvalide ve anneyse.(torun hakkından)ama onlar bile o kadar ısrar etmiyorken sana ne düşeceğini var sen bul..
4-evlenmeyi düşünmüyormusun? (genç kızlara) sanane :) gönlüne isteklerine uygun birini bulsa evlenir zaten.
5-1 çocuğu olup ikincisi olmayana : 2.yi ne zaman düşünüyorsun ? sanane arkadaş sanane...git kendi işine gücüne odaklan milletin çoluğuna çocuğuna odaklanacağına.topluma bi faydan olsun.git belediyelerin kadın kollarına filan gönüllü olarak başvur işin yoksa.bi işe yara.
6- kiloyu unutmuşuz.bana çok söylenmiyor ama taciz boyutlarına varan bi konu da bu olsa gerek toplumda.kilo almışsın? aldım sanane .sen mi taşıyorsun beni.zaten rahatsızdır alan kişi.söyledin rahat mı ettin.bana da tutturuyorlar evlendikten sonra kilo aldın sen.yok almadım .yok yooook aldın aldın :) hayır almadım :) üzerinde tarih olan fotoğrafla belgeleseydim keşke senin için :) madem o kadar takip ediyorsun kilomu sana sıfır veriyorum :) dersine çalışmamışsın.evlenmeden önce almıştım.düğünümde kontrol etmemişsin kilomu :) otur sıfır :)

bunlar daha uzar gider.okula gidenlere takdir teşekkür..asker vakti ise askerlik,üniversite vakti ise üniversite,evlilik vakti ise evlilik ,bebek vakti ise bebek..

şunu söylemek istiyorum eğer merak ediyorsan ve sadece amacın merak gidermekse amenna.ama kırmadan rica ediyorum.baskı yapmadan.ama üstünlük kurmak ,kişinin zaten rahatsız olduğu konuda üzmekse.....ne diyeceğimi bile bilemiyorum.Allaha havale ediyorum bu tip kahve ağızlı insanları..

15 yorum:

bedia dedi ki...

ben 5 sene yaşadım o mahalle baskısını canım.eşim istemiyordu bakamayız diye..en son beni kısır diye çıkardılar düşün artık ben duyduğumda yuhhh be dedim olabilirdim belki ama doktor bile görmemiş birine kendi kendilerine uydurmuşlar işte neler var.dediğin gibi şimdide 2.çocukta yaşıyorum aynısını sordukları zaman hamileyim ya sen nasıl duymadın tühh diyorum tabi öyle bişy yok:))

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

bedia: nasıl bir toplumsak artık.başkasının işine burun sokmakta üstümüze yok.hepimiz birer doktor,toplumbilimciyiz :).aaa niye düşünmüyorsun bak olmaz sonra,bilmemkimin bilmemneyinin neyi yapmamıştı da olmadı sonra.ben de bi kaçak yol buldum.artık düşünüyorum diyorum soranlara.doğru düşünüyorum ama zamanınını Allah bilir.nasip ne zamansa :) artık ısrar etmiyorlar düşünüyorum diyince.tavsiye derim :)

Adsız dedi ki...

Bizim insanlarin ya cok bos vakitleri var, ya da zamanlarini nasil degerlendireceklerini bilmediklerinden, aman onun bunun 'acik' bir yanini aramaya calisiyorlar... özel veya mahrem konulara giren insanlar bence 'cahil', öyle olmasalar böyle 'ince' konulara girmekten sakinirlar... :)

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

kesinlikle..çok güzel tesbitler yapmışsın.çok doğru.cehaletten.can acıtmak istemelerinden.ben de onların eksiklerini biliyorum sorabilirim diğmi o konularda.sormuyorum.biliyorum ki o aile zaten rahatsız o konudan.hiç açmıyorum.

Rabia Şeyma dedi ki...

Ahh o mahalle baskısı. Haddini aşanlar çok. Şu sıra da 5. madde pek bi sorulur oldu bana:) Açıklamasını demelimiyim ne? Hoşuma gitti açıklaman;)

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

rabia şeyma : sen yine de deme :) düşünüyorum de.Allah ne zaman nasip ederse de :) susuyorlar o zaman :)

sedaSRC(biçerdiker) dedi ki...

4 4 4 EVET HEM sanane ki teeyze annem babam sormuyo hem sanane yani :D

Satır Arası dedi ki...

Okurken o soruları banada soranlar ve yüz ifadeleri geldi aklıma. Birde "nerede oturuyorsunuz?" diye sorduklarında cevap verince "iyi yerde oturuyorsunuz, şanslısınız" diyorlar. Tamam çok şükür iyi bir yerde oturuyoruz ama kocam çok çalışıyor demek geliyor dilime susuyorum. Herkese herşeyi anlatmak yorucu ve onlara ne.
Birde dediğin gibi 3 yılık evliyiz ve bizede her gören üzerine vazife olan olmayan soruyor "neden yapmıyorsunuz? yaşınız geçiyor, bak olmaz sonra" diye bir güzel iç karartıcı yorum yapmıyorlar mı.La Havle diyorum artık. :)))))
Kilo olayı zaten ayrı... ona girmek bile istemiyorum...
İyi günler.

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

sahi bebek düşünmüyor musun :))şaka şaka:))
haklısın herkes üzstüne düşeni bilse sorun ortadan kalkacak...

Sessizce dedi ki...

Her yurdum genç kızısı bu sorulardan nasibini almıştır kanımca.
Şimdiii "düşünüyorum" demekte tehlikeli, peşini bırakmazlar çünkü, bir sonraki gördüğü yerde hasbelkader bebiş de yoksa "olmuyo mu" sorusu gelecek hazırlıklı olun :)

bu arada ilk yorumum oldu sanırım buraya, yazdığınız zaman keyifle okuyorum sizi :)

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

seda: :) haklı kız rahat bırakın

gülşah: böyle bi toplumuz.yolda tanıştığın biri bile özel hayatına sonuna kadar dalabiliyor.

nabrut:sen neden evlenmiyorsun bakiim kore dizisi izleyeceğine 2 çeyiz yap :)

sessizce:öncelikle hoşgeldin.ses ver arada böyle :) bakalım yeni durumlara göre bi değerlendirme yaparız.

Sinejan dedi ki...

Ah ah diye başlıyorum sen iyi mutlu huzurlu kompleksiz olsanda millet bırakmıyor ki! Zaten karşıdaki insandan niyet anlaşılıyor, kıvrak zekalı olup sende onun damarına kibarca basacaksan, artık dünya böyle dönüyor maalesef ama yinede Rabbim öyle insanlardan etmesin bizi...

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

evet ben neden bunu düşünemedim
acaba ben kore dizisi izleyerek mi evde kaldım.
neyse ben çeyiz yapmaya gidiyorum bye:))

Adsız dedi ki...

selam

2. ve 3. maddeden yana acaip dertliyim.Bıktım yeminle bu sorular ve baskılardan.

Gayet güzel ve her harfine katıldığım bir post olmuş.


sevgiler

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

sinejan: tatlım o zaman senin ondan farkın kalmıyor ki.tabi ki sen de biliyorsun onun nelerden rahatsız olabileceğini ve eksiklerini.çirkinleşiyorsun.çirkin düşünüyorsun.Allah bizi öyle insanlardan da öyle düşünmekten de korusun..

nabrut::) bi iç hesaplaşma yap bakalım ne çıkacak :)

nalan:malesef toplumun kanayan yaralarından bu konular.